#26: Varför? - anonym


Det finns en gammal dansk låt för barn som heter “Spørge Jørgen”. Den handlar om det lilla barnet Jørgen som alla tycker är jobbig för att han ställer kritiska frågor till de vuxna. Han försöker att förstå hur världen hänger ihop, men hans mamma och i synnerhet pappa tröttnar på ordet “varför”. De får uppfattningen om att han säger det för att irritera dem. Frågorna han ställer handlar ofta om relationen mellan människor och djur, han försöker exempelvis förstå hur olika djur kommunicerar, varför han är född som människa och inte som katt, och varför människor mjölkar kor men inte kycklingar. Han är även intresserad av den mänskliga fysiologin och vill veta varför det finns just manliga figurer på hans barnkläder, och han undrar varför det verkar vara en grej i hans samtid att gå omkring med hatt.

Men en dag får hans pappa ett raseriutbrott som konsekvens av alla frågorna. Jørgen får stryk och är tvungen att gå lägga sig innan han har ätit och lekt klart. Medan han ligger i sin säng försöker han att förstå vad som har hänt. Tillslut fattar han beslutet att han ska sluta ställa frågor.