#9: varför står det en julgran utanför mitt fönster? - anonym


Du skriver och frågar varför det står en julgran utanför ditt fönster, men något säger mig att du egentligen vill berätta att det står en julgran utanför ditt fönster och att du förstått att den betyder någonting.
Jag brukar sällan tala på det här sättet till frågeställaren, men din situation är inte helt olik min egen. Jag går på en gata, jag sitter på ett tåg, jag slår mig ned på en bänk. Skymningen faller. Jag känner mig melankolisk och vet inte vad jag är hungrig på. Men trots allt detta händelselösa är dagen upphöjd. De vardagliga objekten har förfrämligats, allt är bara möjligheter till nya berättelser. Och självklart är detta både gåva och straff: allt har laddats ur, och synliggörs så i sin umbärlighet. Allt är möjligt och inget är självklart.
Men nu måste vi ta oss tillbaka till julgranen. Mitt råd till dig är att ta en sista förmiddag, titta ut på den från fönstret. Drick en liten kopp kaffe, långsamt. Sedan hör du av dig till din vän, och tillsammans bär ni iväg med granen. Därifrån kan något nytt börja.