#7: jag skulle gärna bli bekant med mina grannar, hur ska jag göra? - anonym


När jag var barn hade jag föräldrar. Mina föräldrar hade vänner som var våra grannar. Våra grannar hade barn som var mina vänner. Jag hade en storebror. Min storebrors vänner var mina vänners storasyskon. Mina föräldrar är fortfarande vänner med våra gamla grannar. Jag är inte vänner med deras barn. Min bror: jag vet inte.

En av mina grannar hette Paula. Jag snodde hennes leksaker och hon snodde mina. Väldigt, väldigt små leksaker som vi påstod var våra egna. Jag sov över och åt mat som hennes mamma hade lagat. Som jag minns var det alltid hennes mamma som lagade mat. Kokt kotunga, och jordgubbskräm med vispgrädde. En gång smakade vi på allt de hade i kylskåpet. Det är väldigt roligt att sova över när man bor vägg i vägg men inte tillsammans. Det är väldigt lätt att gå hem om man blir ledsen eller längtar hem.

Varje vår eller höst hade vi “arbetsgille”. Som jag minns betyder det korv, saft och träningsoveraller.

I mitt vuxenliv har jag bott i nio olika hus. Jag har oftast inte haft någon relation med mina grannar. De som jag har lärt känna har de som jag bott med känt sen innan. Därför har vi bjudit varandra på mat, kaffe, cigaretter och fest.

Så, som svar till hur du kan bli bekant med dina grannar: skaffa barn. Eller: skaffa inte barn. Det beror på vilka grannar du vill bli bekant med. Det som är viktigaste är att ni har någonting gemensamt. Det kan också hända att du måste flytta om det här med grannarna är mycket viktigt för dig. Folk beter sig olika mot sina grannar i olika kvarter. I min uppfattning kan rika människor vara otrevliga och misstänksamma.

Att kunna lära känna någon måste man först träffas. Det är en fråga om slump eller bra timing. Det kan vara svårt med bra timing om man inte känner den andra. En undersökning av din grannes liv kan öka chansen för att ni ska bli vänner. Försök att hitta mer information om grannen du vill lära känna. Lägg märke till när hen åker hemifrån eller kommer hem. Om det finns ett mönster kan du planera dina rörelser på gården efter hens. Om ni råkar ses ofta, kan ni så småningom börja prata mer.

Livet har lärt mig att om man vill ha kontakt, måste man ta kontakt. Detta kan kräva bra självförtroende. Om du är lite blyg kan du testa att närma dina grannar först skriftligt. Du kan lämna ett sympatiskt meddelande med dina kontaktuppgifter i ett gemensamt utrymme (tvättstuga, anslagstavla?). Då ger du dina grannar en möjlighet att lära känna dig, om, och när, de själva vill. Det är bra att vara lite försiktig. Du är redan så nära, så nära.